Teknik Belajar 5R STUV

on Wednesday, February 20, 2013

Sibuk belajar? Tapi betul kah cara anda belajar? Jadi, hari ini saya nak kongsikan cara yang saya gunakan untuk belajar. Ada beberapa cara iaitu:

1. Recopy [salin semula]

2. Rework all model 5 x [buat semula contoh/cepat/5x]
3. Recite out loud Repeatedly [lafaz kuat berulang kali]
4. Recheck [semak semula]
5. Reasonnablenes [jawapan berpatutan/sebaliknya]1. Recopy [salin semula]

Salin semula apa yang telah anda belajar. Gunakan pelbagai sumber. Contoh: buku teks, buku rujukan, internet. Tapi, harus diingatkan.. salin semula apa yang penting sahaja!

2. Rework all model 5 x [buat semula contoh/cepat/5x]

Buat latihan dan semak setiap jawapan anda. Kenal pasti, cara yang betul, dan buat semula contoh. Sampai anda faham dan boleh menjawab bentuk soalan yang sama.

3. Recite out loud Repeatedly [lafaz kuat berulang kali]

Baca nota anda secara kuat (bukan menjerit!) berulang kali. Mula-mula sambil tengok nota, lama-lama tanpa tengok nota pula. Selepas itu, boleh diulang dengan meminta bantuuan daripada rakan anda. Suruh rakan pegang nota dan lihat apa yang anda baca. Betul atau tak?

4. Recheck [semak semula]

Langkah ini sebenarnya bersangkut paut dengan langkah yang kedua tadi. Semak semula jawapan dan pastikan anda faham cara nak menjawab yang sebenar. (Jawapan yang betul). Jika anda rasa jawapan buku salah, boleh lah bertanya pada guru anda untuk kepastian.

5. Reasonnablenes [jawapan berpatutan/sebaliknya]

Pada peringkat ini, anda dikehendaki untuk memastikan sama ada jawapan anda berpatutan atau sebaliknya. Analisis jawapan sama ada menjawab soalan atau tidak.

Teknik tambahan:
1. s-sumarize [ringkaskan nota penting]
2. t-test your self [uji diri anda]
3. u-use [gunakan]
4. V-visualize [bayangkan selalu]

1. s-sumarize [ringkaskan nota penting]


Bayangkan satu subjek ada 15 bab, kalau 10 subjek? Banyakkan? Jadi, ringkaskan nota anda. Anda boleh gunakan kata kunci untuk nota-nota anda.

2. t-test your self [uji diri anda]

Uji diri di sini bermaksud, anda boleh lah cuba menjawab soalan lepas. Sekarang sudah banyak syarikat penerbita buku latihan yang mengeluarkan soalan-soalan peperiksaan lepas. Jadi, anda bolehlah cuba untuk menjawab soalan-soalan yang ada dengan menggunakan apa yang anda telah pelajari dan belajar! :)

3. u-use [gunakan]

Gunakan masa yang ada dengan sebaiknya. Belajar, belajar, dan belajar! :) hee.. Tapi jangan sampai stress sangat ya!

4. V-visualize [bayangkan selalu]

Bayangkan selalu nota yang telah anda buat. Jika anda terlupa nanti, boleh lah bayangkan nya. Macam mana bentuknya, di mana kedudukannya, dan lain-lain.

Sekian saja dari saya. Yang baik datangnya dari Allah, yang buruk itu kelemahan saya sendiri. Sekian, salam. Selamat beramal! Ranking: 5

{ 0 comments... read them below or add one }

Post a Comment

 
© Blog Cikgu Sains Pertanian | All Rights Reserved
D.I.Y Themes ByBelajar SEO