Bermulanya sebuah kisah..

on Tuesday, November 27, 2012

Terima kasih kerana sudi membaca Blog Cikgu Sains pertanian - to - be.. hee.. Insya Allah lagi 3 tahun setengah :) Doakan! Ok, entri pertama selalunya diceritakan mengenai kenapa wujudnya sesuatu blog itu, kan? (Ya kan je walaupun salah :p hee..) Jadi, malam ni, biarlah saya mulakan kisah saya sebagai seorang Cikgu Sains Pertanian - bakal -

Oh ya! Sebelum terlupa, biarlah saya bagitahu terlebih dahulu. Saya ada dua blog. Blog pertama adalah BLOG CELOTEH MUNA. (Sila google okay!) Kisah perjalananan hidup saya sebagai seorang Cikgu Sains Pertanian -bakal- bermula begini..


Ujian Malaysian Educators Selection Inventory (MEdSI)

Ujian Malaysian Educators Selection Inventory (MEdSI) dijalankan kepada semua calon yang ingin mengikuti bidang perguruan di bawah Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia iaitu ujian khas kepada calon-calon yang memohon kemasukan ke Program Pendidikan seperti ISMP (Ijazah Sarjana Muda Pendidikan). -macam saya lah :p hee..-

Ini bermakna Ujian MEdSI ini hanyalah untuk calon-calon yang memohon program pengajian pendidikan di pilihan 1 atau pilihan 2 sahaja ketika mengemukakan permohonan kemasukan ke IPTA secara dalam talian. -Bacelor Pendidikan (Sains Pertanian), UPM pilihan PERTAMA okay!-

Ujian MEdSI adalah untuk mengukur kualiti intrinsik calon guru dari segi Personaliti, Minat Kerjaya, Nilai Integriti dan Kecerdasan Emosi. Maklumat yang diperoleh daripada pengukuran ini digunakan untuk memilih calon guru yang sesuai untuk kemasukan ke program pendidikan di IPTA.

Format Ujian MEdSI

Ujian MEdSI mengandungi 300 soalan dan perlu dijawab dalam masa 1 jam 10 minit. Terbahagi kepada 4 bahagian:
  1. Personaliti – 110 soalan
  2. Minat Kerjaya – 60 soalan
  3. Nilai Integriti – 70 soalan
  4. Kecerdasan Emosi – 60 soalan

Soalan ujian MEdSI berbentuk aneka pilihan. Calon dikehendaki memilih pilihan jawapan yang sesuai dengan diri calon dan tiada jawapan yang betul atau salah.

300 soalan tu! Banyak kan? Ceritanya sampai lenguh lah nak tanda jawapan. Jawapan dah habis JUJUR dah. Tak fikir apa dah waktu tu :p Redha je lah.

Semakan panggilan Ujian MEdSI masa tu saya check dekat laman web Majlis Peperiksaan Malaysia. Kalau tak silap 22 April 2011. Kononnya nak check lambat-lambat, tapi sebab terlalu excited, dengan kawan-kawan punya pun saya tolong checkkan :p hee.. Hampir satu kelas masa ambil Diploma Pertanian di UPM Kampus Bintulu tu dapat tawaran ujian MEdSI ni. Tapi takde sorang pun dapat pusat ujian yang sama dengan saya. So, redha je. 

30 April tu pergi sorang je. Eh, silap! Mak hantar :) hee.. Sampai sana jumpa junior SRISS dulu dan my cousin, Lailatul Atiqah Yunos! Oopppsss.. terlupa pula cousin setaraf dah! Dia ambil matrikulasi setahun, so setaraf lah dengan saya sekarang. Habis je jawab, kononnya nak tunggulah sampai habis masa.. tapi!!!! Sorang, sorang bangun. So, saya pun apalagi?! Bangun juga lah. Hee..


TEMUDUGA PROGRAM PENDIDIKAN SESI 2012/2013

Tak lama lepas Ujian MEdSI tu, dekat dua minggu lah jugak.. result ujian MEdSI keluar. Siapa-siapa yang berjaya dalam Ujian MEdSI akan dipanggil untuk menghadiri temuduga pula. Saya terlupa nak check tarikh result keluar. Sangat mengharap pada cousin je waktu tu. Then one day, cousin mesej cakap: " Acak, dapat tak pergi temuduga? " (Acak tu nama panggilan dari family je :p hee..) So, bagi no IC bagai.. suruh dia check. Then she replied: " Congrats! ". Means what eh?.. Hehehe.. Saya dapat lah! So, cepat-cepat tanya bila, kat mana. Dia balas sama tarikh la. Dekat UPSI. NOKTAH!

Saya buka blog archive saya dan buka entri di mana saya tulis entri itu sejurus selepas saya balik dari UPSI. (Tempat ditemuduga) Terdapat beberapa insiden yang memalukan, mengecewakan dan lain-lain nya yang bercampur-aduk.. berlaku pada hari kejadian! Boleh baca DI SINI. Jadi, saya semak entri lama saya DI SINI. Di mana, entri tersebut ditulis pada 27hb Mei!.. (Siapa baca betul-betul dia akan tahu jawapannya :p hee..)


SEMAKAN KEPUTUSAN PERMOHONAN KEMASUKAN KE IPTA

Lagi sekali, kalau tak silap.. hee.. 10 Ogos tu result keluar. Ingat nya.. tak nak lah check result awal-awal. Tapi setelah mesej masuk bertubi-tubi : " Weh, hang dapat sambung mana?? ", " Dapat U mana? ", dan lain-lain lagi yang maknanya sama iaitu menanyakan keputusan UPU saya. So, saya pun kalah dengan mesej-mesej tu. Saya sanggup bazirkan kredit check guna h/p. Walhal, kat rumah ada WiFi! Boleh je check malam tu. (Waktu tu tengah kerja) Tapi, saya tewas dengan nafsu saya.. haha.. saya pun checklah keputusan. Then I called my mom : " Mak, Angah dapat jadi CIKGU! --" teettt. " Maknanya saya dapat lah sambung belajar bidang pendidikan. Dan yang paling menggembirakan adalah bilamana universiti yang menawarkan kos pendidikan tu adalah UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA! Tak tahu lah kenapa, rasa sayang sangat dekat UPM ni! Kalau boleh nak sambung master, doktor falsafah, nak bagi anak, cucu, cicit semualah masuk UPM!.. hee.. See, how much I love you, UPM :)So, here I am. Start pendaftaran 1 September 2012. Sekarang ni 27 November 2012. Dah dua bulan dah kat UPM kampus Serdang ni! Wish me luck, dah banyak sangat dah menaipnya. Esok-esok ada idea lagi, taip lagi. Kan3?.. Sekian sahaja dari saya. Terima kasih kerana sudi membaca entri saya.

Yang kadang-kadang benar,
-Munira Nabila-

Ranking: 5

{ 1 comments... read them below or add one }

Post a Comment

 
© Blog Cikgu Sains Pertanian | All Rights Reserved
D.I.Y Themes ByBelajar SEO